lördag 23 februari 2019

Morgonen efter dagen före

Under fredagskvällen utspelades i vårt hem ett firande av ett för oss helt nytt slag. Vi har firat 25 årsdagar, femtioårsdagar, julaftnar, och en massa annat trevligt. Vi har haft afterwork och bruncher. Vi har ätit långa middagar bestående av en mängd olika rätter och vi har bjudit på korv och bröd. Runt vårt bord har framstående företagare njutit av maten liksom TV-stjärnor, lärare, modelejon, läkare, hantverkare, ekonomer, och konstnärer och många, många andra. Ja, vi har haft den stora turen att få bjuda på god mat till många goda vänner.

Runt vårt middagsbord brukar vi åtminstone försöka träffas hela klanen en gång i månaden för att samtala och umgås. Lika trevligt är det varje gång oavsett om det njutits frukost, femrätters eller spagetti och köttfärssås. Huvudsaken är att vi får sitta ner tillsammans.

Så, vad hände då denna fredagskvällen. Vad var det som vi aldrig tidigare haft förmånen att fira? Matsalen hade jag under torsdagen klätt i svenska-flaggan girlanger och blåa och gula ballonger. Det var dukat med bordsflagga och vikta servetter. Allt för att fira att den av våra svärsöner som tidigare innehade en annan nationalitet än den svenska nu är en av oss.

Många veckor har vi väntat på att han skulle få sitt personnummer men till sist dök det upp, eller ner, i brevlådan hemma hos de unga tu. 

Självfallet skulle det firas och vad är mer svenskt än köttbullar (som antagligen har sitt ursprung i Turkiet eller England), potatismos, sås, lingon och pressgurka? Inte mycket tyckte vi. 




Makens buss från Oslo fastnade i tullen för en stor tullgenomgång så det var bara för mig att sätta fart och trilla köttbullar och steka pannkakor för glatta livet. Desserten hade vi beslutat skulle bestå av pannkakstårta (den måste ju vara svensk i alla fall).





Sveriges nya medborgare njöt av såväl köttbullar, sås, sylt, skönsång(?) och tårta.

Kvällar som dessa genererar hunger morgonen därpå. Alltså begav sig maken och jag till en av våra favoriter, ....and the bakery, för att där få njuta av deras goda frukostbuffé.

Vi är inte ensamma om att ha upptäckt denna pärla i stenstaden. Brödet bakas på plats och vi vet nu att innehavarinnan påbörjar bakning kl 04,00 på lördagar, sovmorgon, i vanliga fall tänder hon ljuset i bageriet kl 02,30. Hon ser till att inte endast baka allt bröd och alla bakverk som serveras i källarvalven på Viktoriagatan. Hennes goda bröd avlämnas också till både restauranger och kaféer i omgivningen. Dessutom tillreder hon allt annat som man kan njuta av i de mysiga lokalerna.

Frallorna var fortfarande ljumna när vi plockade åt oss ur den välförsedda korgen. Det fanns så många olika att välja mellan att vi fick ta oss en funderare innan vi valde. Det finns gott om köttpålägg med smak av Tyskland och Österrike för den hugade. Ost och olika marmelader och grönsaker- såklart. I en skål lurar "lagoma" förpackningar Nutella, gott men vi lyckades avstå. Äggen låg varma och väntade under en tygservett. Kaffet, underbart och nybryggt står på rad bredvid teet och kaffebröd i lagom stora bitar. Här saknas inget!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar